Svako godišnje doba sa sobom nosi svoje posebnosti i zahteve za specifičnu ishranu zbog specifičnih potreba organizma zbog spoljnih faktora.Pošto su konačno stigli vreli letnji dani, veoma je važno da svoju ishranu prilagodite trenutnim uslovima, kako bi vaše telo što lakše podnelo visoke letnje temperature.
Leto je pravo vreme za hedonizam i uživanje u mnogobrojnim ukusnim sezonskim namirnicama, voću, povrću, semenkama, orašastim plodovima, ali i svežoj ribi.
Letnja ishrana bi morala biti bogata svim vrednim nutrijentima koji služe kao štit od štetnog sunčevog zračenja.
Narandžasto, žuto i crveno voće i povrće sadrži biljne pigmente koji podstiču pigmentaciju kože i ujedno poseduju antioksidativno delovanje.
Zato je tokom leta korisno uživati u kajsijama, breskvama, dinjama, lubenicama, mangu i šargarepi.
Preporučljivo je jesti nekoliko lakih obroka dnevno, kako bi se ubrzao metabolizam i podstakla varenje, bez osećaja težine i za povećanje energije i vitalnosti.
Uvek, a posebno leti, treba izbegavati obilne obroke, prženu, masnu i teško svarljivu hranu, presoljenu i previše začinjenu hranu, suhomesnate proizvode i industrijski prerađenu hranu, zaslađene sokove, ali i prevelike količine alkoholnih pića.