'

Novi smer u Požarevačkoj gimnaziji (VIDEO)

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: Hit radio
Sre, 22.03.2023
0

Ove godine Požarevačka gimnazija u školsku 2023/2024. godinu, osim dva odeljenja društveno-jezičkog smera i dva odeljenja prirodno-matematičkog, upisuje i jedno odeljenje učenika sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku, poznatiji kao IT smer ali i jedno odeljenje za učenika sa posebnim sposobnostima za scensku i audio-vizuelnu umetnost.


 


Završetak osnovne škole obično je vrlo stresan za osmake, ali i za njihove roditelje. Deca vrlo često ne mogu da odluče čime žele da se bave i šta žele da uče tokom daljeg školovanja. Važna stvar pri postupku odabira škole je da se dete upozna sa različitim zanimanjima.

Požarevačka gimnazija važi za jednu od najboljih gimnazija u Srbiji a cilj zaposlenih na čelu sa direktorkom škole Danijelom Žukovski je da škola bude moderna obrazovna ustanova koja će biti i po meri učenika i profesora i omogućiti rad svima u najboljim mogućim uslovima.

Ove godine pored prirodno-matematičkog smera, društveno-jezičkog smera i odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku upisuje I jedno odeljenje učenika sa posebnim sposobnostima za scensku i audio-vizuelnu umetnost.

Odeljenja učenika sa posebnim sposobnostima za scensku i audio-vizuelnu umetnost u gimnazijama predstavljaju način kojim obrazovni sistem nastoji da odgovori na potrebe razvoja kulture i umetnosti.

Pohađanjem ovog programa, učenici razvijaju stvaralačko mišljenje uz primenu novih tehnologija i odgovoran odnos prema očuvanju kulturne baštine, a takođe dobijaju pripremljenost za nastavak obrazovanja - studiranje na različitim odsecima umetničkih fakulteta, ali pri tome ne uskraćuje učenicima prohodnost i na studijske programe iz srodnih ili sasvim drugih oblasti.

Broj učenika, kao i u ostalim specijalizovanim gimnazijskim odeljenjima je 20. Veći deo nastave umetničkih predmeta odvija se u grupama od po maksimalno 10 učenika.

Učenici ovih odeljenja se tokom četiri razreda kontinuirano uključuju u kulturno-umetnička dešavanja kroz organizovane i vođene obilaske institucija kulture i umetnosti u cilju potpunijeg razumevanja umetničkih zanimanja scenske i audio-vizuelne oblasti i kvalitetne pripreme za pravi izbor budućeg fakulteta i odseka.

Za upis u odeljenje koje ostvaruje nastavni plan i program za gimnaziju za učenike sa posebnim sposobnostima za scensku i audio-vizuelnu umetnost, kandidat polaže prijemni ispit na kome rešava test iz opšte kulture.

Test sadrži pitanja sa srednjeg i naprednog nivoa iz predmeta srpski jezik I književnost, likovna kultura, muzička kultura i istorija.

 

Bliže informacije možete dobiti u snimku današnjeg gostovanja..

 


Vaši komentari
Ostavite komentar