'

Iz Sektora za IMS u ogranku „TE-KO Kostolac“ - Efektivna primena sistema upravljanja

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: izvor i foto "TE-KO Kostolac"
Ned, 25.08.2024
0

Eksterno su potvrđeni sistemi menadžmenta životnom sredinom (EMS) i zdravljem i bezbednošću na radu (OHSMS), a u toku je priprema za interne provere sistema menadžmenta kvalitetom (QMS) i upravljanja energijom (EnMS). 


 


Sistemi upravljanja menadžmenta životnom sredinom (EMS) i zdravljem i bezbednošću na radu (OHSMS) u proizvodnji električne, toplotne energije i uglja u ogranku „TE-KO Kostolac“, usklađeni su sa svim zahtevima,

To je potvrđeno eksternom proverom obavljenom 22. i 23. maja, kada su određeni i delovi na kojima su moguća poboljšanja sistema upravljanja, a ocenjena je i uspešnost i efektivnost sprovođenja sistema upravljanja u organizaciji.

Tijana Perić, rukovodilac Sektora za IMS u ogranku „TE-KO Kostolac“, kaže da je u toku priprema dokumentacije za predstojeće interne provere sistema menadžmenta kvalitetom (QMS) i sistema upravljanja energijom (EnMS), sa posebnim osvrtom na izradu i revidiranje obimne sistemske dokumentacije EnMS, koje će trajati od 16. do 27. septembra. Eksterna provera ovih sistema menadžmenta biće u novembru.

− U izveštaju sertifikacionog tela ocenjeno je da su sistemi menadžmenta ISO 14001:2015 i ISO 45001:2018 potpuno integrisani, dokumentaciono i radno, da je interna provera sistema menadžementa EMS i OHSMS zajednička i da je

sprovedena u istom periodu. Preispitivanje rukovodstva je zajedničko za oba sistema. Utvrđena su sva zajednička uputstva za rad, instrukcije i deo dokumentacije koji se primenjuju – kaže Perićeva. − Sistem upravljanja jasno je uspostavljen, najviše rukovodstvo ogranka jedinstveno nastupa i upravlja sistemom standarda. Najviše rukovodstvo ogranka prepoznaje i upravlja svim rizicima, definiše prilike i sprovodi jasnu strategiju upravljanja. Proverom je utvrđeno da je dokumentacija sistema upravljanja usaglašena sa zahtevima standarda, proverena je i obezbeđena dovoljna struktura da podrži impelmentaciju i održavanje sistema upravljanja.

Perićeva je naglasila da je Ogranak pokazao efektivnu primenu, održavanje i poboljšanje sopstvenog sistema upravljanja, kao i uspostavljanje i nadzor primerenih ključnih performansi ciljeva i nadziraće napredak prema njihovom ostvarivanju.

− Program interne provere u potpunosti je sproveden i pokazuje efektivnost kao alat za održavanje i poboljšanje sistema upravljanja. Tokom eksterne provere uočeno je pet malih neusaglašenosti za koje je bitno primeniti plan korektivnih mera i otkloniti neusaglašenosti – rekla je Perićeva.

Eksternoj proveri prethodile su interne provere EMS i OHSMS, od 8. do 12. aprila, a cilj je bio da se dobije informacija o tome da li su proveravani sistemi, pre svega, usaglašeni sa sopstvenim zahtevima Ogranka za EMS i OHSMS (Politika IMS, Poslovnik IMS, procedure i druga relevantna dokumenta), zatim sa zahtevima relevantnih međunarodnih standarda SRPS ISO 14001:2015 i SRPS ISO 14001:2018. Provereno je da li su sistemi efektivno primenjeni i održavani i da li su obuhvatili i primenili korporativna

pravila i dokumente integrisanog sistema menadžmenta Uprave EPS AD. Ovaj izveštaj je preispitan, doneti su zaključci, odluke i mere, nakon čega je ogranak bio spreman za eksterne provere EMS i OHSMS.

Ogranak „TE-KO Kostolac“ u ovom resertifikacionom ciklusu sarađuje sa sertifikacionim telom „Biro Veritas“.

U kostolačkom ogranku EPS-a redovno se prati realizacija ciljeva u toku cele godine i to 14 postavljenih ciljeva kvaliteta u oblasti proizvodnje i održavanja termoelektrana „Kostolac A“ i „Kostolac B“ i Površinskog kopa „Drmno“, 13 ciljeva iz oblasti zaštite životne sredine, tri cilja iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, kao i 16 ciljeva sistema menadžmenta energijom.

Vaši komentari
Ostavite komentar