'

Književno stvaralaštvo Zorana Stojićevića Rikarda

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: Biblioteka u Kostolcu, Ogranku Narodne biblioteke „Ilija M. Petrović“ Požarevac
Pet, 12.04.2024
0

U Biblioteci u Kostolcu, Ogranku Narodne biblioteke „Ilija M. Petrović“ Požarevac, u četvrtak, 11. aprila, održano je književno veče na kome je predstavljeno književno stvaralaštvo Zorana Stojićevića Rikarda, zavičajnog pisca, koji ove godine obeležava jubijel - 50 godina od trenutka kada je objavio svoju prvu pesmu.




Tokom veoma zanimljive i nesvakidašnje književne večeri, Stojićević je govorio o svojim počecima u pisanju, o motivima koji su ga inspirisali u pisanju, o svojoj ulozi u osnivanju i radu književnih klubova „Lirika žuljevitih ruku“ i „Majdan“, o značaju tih klubova za naš grad i pisce u njemu, o članstvu u Klubu književnika Srbije, o svojoj poeziji, koju je i recitovao, na opšte oduševljenje brojnih posetilaca, njegovih prijatelja i zaljubljenika u poeziju.

Pored autora, o njegovom književnom stvaralaštvu govorili su i: Magdalena Redžović, Slavica Pejović, Vojkan Ivković, Ljubisav Grujić Gruja i Novica Marjanović

Moderator večeri bila je Renata Minić, diplomirani bibliotekar savetnik.


Zoran Stojićević Rikardo rođen je 1954. godine u Sirakovu. Od druge godine svog života živi u Kostolcu, odrastajući u siromašnoj radničkoj porodici. U Kostolcu je završio Osnovnu i Srednju tehničku školu. Svoj radni vek je proveo u Termoelektrani u Kostolcu, radeći kao mašinski tehničar, odakle je i otišao u zasluženu penziju.

Prvu pesmu objavio je 1974. godine u listu „Reč naroda“. Među sugrađanima je ostao upamćen kao autor nezvanične himne Kostolca „Želja kostolačkog rudara“, dok je sticaj okolnosti uredio da njegovi stihovi postanu navijačka pesma fudbalskog kluba „Rudar“. U samom književnom radu oprobao se u pisanju poezije i proze, ali i aforizama. Svoju književno stvaralaštvo je objavljivao u brojnim časopisima i novinama.  Objavio je četiri samostalne zbirke pesama: „Dunavski dragulji“ 1987. godine, „Čovek u čoveku“ 2001. godine i „Izgubljena lepota“ 2008. godine, „Najverniji prijatelji“ 2010. godine. Pesme i priče su mu objavljivane i u preko pedeset zajedničkih knjiga. Zoranov stil pisanja je realističan, razumljiv i pristupačan. Jedan je od osnivača prvog književnog kluba u Kostolcu „Lirike žuljevitih ruku“, a godinama kasnije i jedan od osnivača Kluba ljubitelja knjige „Majdan“. Godinama je vodio programe Kulturno umetničkog društva „Kostolac“, kako u našoj zemlji, tako i inostranstvu. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Član je Udruženja književnika Srbije.

Vaši komentari
Ostavite komentar