'

Položeni venci na spomenik Slobodanu Stojanoviću

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: Hit radio
Pon, 7.10.2024
0

U okviru 15. manifestacije Dani „Slobodana Stojanovića“, danas su položeni venci na spomenik čuvenom srpskom dramaturgu u Sunčanom parku. Ova svečanost je okupila predstavnike lokalne samouprave Požarevca, Narodne biblioteke „Ilija M. Petrović“, kao i članove porodice Slobodana Stojanovića.




Obraćajući se prisutnima, Marija Vlajović, član veća zadužena za kulturu, turizam i društvene delatnosti i Vera Zarić Mitrović, direktorka Narodne biblioteke, istakle su značaj Stojanovićevog dela i njegovog doprinosa srpskoj kulturi.




Od 18 časova, u Galeriji Narodnog muzeja, biće otvorena izložba pod nazivom *Poetika Slobodana Stojanovića*, kao i proglašenje pobedničke drame za 2024. godinu na Konkursu „Slobodan Stojanović“ za najbolju neobjavljenu dramu.
U okviru manifestacije, u utorak, 8. oktobra od 14 sati, planirano je predstavljanje knjige Zdravka Šotre „Mojih 500 glumaca“, uz učešće Zdravka Šotre, Biljane Bošnjak Draganović, Ane – Marije Simonović i Miloša Stojanovića.
Projekcija TV filma „Ili kako vam drago… Ptic i ptica“ (režija Zdravko Šotra, scenario Slobodan Stojanović).
Narednog dana, u sreda, 9. oktobra u 18 sati, predstavljanje knjige Radoja Radosavljevića „Potpredsednik Republike“, uz učešće autora i teatrološkinje Dragane Bošković.
Četvrtak, 10. oktobar je rezervisan za predstavljanje romana Slobodana Stojanovića „Devojka sa lampom, 1936“, uz učešće Miloša Stojanovića i Dragana Inđića od 14 sati i predstavljanje knjige poezije Radivoja Lole Đukića „Crno u crnom“, uz učešće Miloša Stojanovića i Dragana Inđića.




Slobodan Stojanović bio je jedan od najplodnijih dramskih i književnih stvaralaca u drugoj polovini 20. veka. Rođen 13. februara 1937. godine u Đakovici, detinjstvo i mladost proveo je u Požarevcu.

Kao učenik Požarevačke gimnazije, pokrenuo je i bio urednik gimnazijskog časopisa „Razvitak” (1954).

Njegova bogata karijera obuhvatala je pozorište, dramaturgiju i umetničko vođenje Savremenog pozorišta u Beogradu, kao i urednički rad na Televiziji Beograd i predavanje na Fakultetu dramskih umetnosti.

Umro je 4. januara 2000. godine u Požarevcu, gde je i sahranjen na starom groblju.
Njegovo nasleđe i dalje živi kroz dela koja su oblikovala srpsku dramsku scenu.

Vaši komentari
Ostavite komentar