'

Protest prosvetnih radnika u Požarevcu

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: Hit radio
Pon, 16.09.2024
0

Zaposleni u požarevačkim školama okupili su se danas u centru grada i održali protestni skup. 


 


Dragan Kostić, predsednik Sindikata obrazovanja Požarevac, rekao je da prosveta nije u zavidnoj situaciji već duži niz godina.

Prema njegovim rečima, glavni razlozi današnjeg okupljanja, odnosno protestnog skupa, su pritisak, koji žele da izvrše na Vladu Srbije, da donese zakon o zaštiti učenika i svih zaposlenih u školama i adekvatno sankcionisanje izgrednika koji to ne poštuju.

"Drugi, manje važna stvar za nas jeste to da se poboljša materijalna situacija prosvetnih radnika, a sindikati, sva četiri reprezentirana sindikata Srbije, traže to da od januara 2025. godine, najniža, odnosno početna plata početnika profesora sa sedmim stepenom stručne spreme, bude u nivou prosečnerepubličke plate. Još jedan od razloga je i to što Ministarstvo prosveta i Ministarstvo finansija razdvajaju nastavno i nenastavno osoblje, jer ćemo mi nastojati da povećanje plata koliko god bude bilo, bude za sve podjednako", naveo je izmedju ostalog Kostić.

Okupljenima su se obratili i predstavnici sindikata škola. Protesni kupovi su osim u Požarevcu, održani i u drugim gradovima i opštinama širom Srbije. 

Vaši komentari
Ostavite komentar