'

Otvorene 61. Ljubičevske konjičke igre (FOTO)

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: Hit radio
Pet, 30.08.2024
0

Svečanim defileom u centru Požarevca otvorene su 61. Ljubičevske konjičke igre.


Gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović je na početku poželeo svim gostima našeg grada dobrodošlicu prigodnim govorom a potom je Igre otvorio izaslanik predsednika RS ministar kulture, Nikola Selaković.


„Slaveći tradiciju konjarstva, ove igre su već i same postale tradicija. Od srca vam čestitam na tome. Ovaj događaj nosi bogatu simboliku: po imenu knjeginje, po volji knjaza, po trudu njihovih sinova i kneževica, kao i po istoriji koju je ergela proživela kroz ratove i bitke, deleći tešku i slavnu sudbinu srpske junak vojske i naroda. Veza između junaka i njegovog konja dublja je od same istorije“, rekao je izmedju ostalog ministar Selaković, osvrnuvši se na značajna ulaganja u Ljubičevo i gradski hipodrom u poslednjih nekoliko godina.


Aktuelni vitez i prošlogodišnji pobednik višeboja, Dušan Janković uručio je gradonačelniku Saši Pavloviću na čuvanje plašt i vitešku sablju.


Titulu počasnog viteza poneli su strelci Zorana Arunović i Damir Mikec koji su osvojili zlato u Parizu 2024. Oni nisu bili prisutni na otvaranju, a video porukom Požarevac je pozdravila Zorana Arunović.


Pored tradicionalnih učesnika defilea, kao što su KD Knez Mihailo, Ergele Ljubičevo i mali voltižeri, ovogodišnji defile obogatile su i generacije đaka iz osnovnih i srednjih škola Požarevca.

Takođe, tu su i takmičari sa državnog prvenstva u planinarskoj orijentaciji, članovi Planinarskog društva Vukan, koji su svojim prisustvom doprineli svečarskoj atmosferi.


Na samom kraju defilea, pojavili su se u dramskom prikazu vojvode Prvog srpskog ustanka: Momir od Lučice, Paulj Matejić, Petar Dobrnjac i Milenko Stojković. Milenko je pozvao okupljene da dođu na hipodrom u subotu i nedelju.



Svečanom otvaranju prisustvovali su predstavnici lokalne samouprave, vladika braničevske Eparhije dr Ignatije, predstavnici ambasade Libije, Narodni poslanici, predstavnici Bezbednosno informativne agencije, direktori javnih preduzeća i ustanova, predsednici Opština, predstavnici vojske i policije.

Večeras od 21 čas nastupiće Filip Žmaher, a posle njega Miroslav Ilić.

Što se tiče sportskog dela na hipodromu, na programu će između ostalog biti galopske i kasačke trke, voltižovanje dece, ljubičevski višeboj.

Program na hipodromu možete pogledati OVDE. 

Prvi takmičarski dan na požarevačkom hipodromu je u subotu uz besplatan ulaz.

U nedelju se ulaz naplaćuje. “A” i “B” tribina koštaju 300 dinara, a donja centralna tribina 1.000 dinara. Prodaja karata vršiće se u Info centru Turističke orgnaizacije u Požarevcu, karte će moći da se kupe i na hipodromu u nedelju.




Vaši komentari
Ostavite komentar