'

Čuvanje lekova na visokim temperaturama

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: Tanjug, RTV, foto.pixabay.com
Pet, 12.07.2024
0

Neodgovarajuće čuvanje lekova može dovesti do njihovog propadanja i gubitka efikasnosti. Nedovoljan stepen zdravstvene edukacije može doprineti ovom problemu jer mnogi ljudi nisu svesni koliko je važno pravilno čuvati lekove. Tokom letnjeg perioda, kada su temperature često visoke, posebno je važno voditi računa o zaštiti lekova.



 

Visoke temperature mogu izazvati promenu aktivnih supstanci čime će efikasnost leka biti umanjena, ali mogu dovesti i do promene boje, konzistencije, mirisa, ukusa ili pak izazvati proces razgradnje leka, navode iz Hemofarm-a.

Svetska istraživanja pokazuju da je direktno izlaganje lekova sunčevoj svetlosti zabeleženo u 10,9 odsto domaćinstava, čuvanje lekova u kuhinji, kupatilu i garaži kod 38,3 odsto, a skladištenje na dohvat dece u 76 odsto slučajeva. Lekovi koji se više ne koriste najčešće se nedozvoljeno odlažu u životnu sredinu u 92,1 odsto domaćinstava.

Farmaceuti stoga ističu da se lekovi čuvaju na suvom, tamnom i hladnom mestu, odnosno na temperaturu do 25 stepeni.

Apotekari savetuju i da se antibiotici tokom vrelih dana čuvaju u frižideru, jer bi u protivnom mogli izgubiti stabilnost i efikasnost.

Tokom letnjih vrućina, najbolje je za prenos lekova koristiti termo torbe ili futrole za prenos lekova, navedeno je na sajtu 

rtv.rs

Vaši komentari
Ostavite komentar