'

"Carevčevi dani“ u čast velikog srpskog muzičara Vlastimira Pavlovića Carevca

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: RTV
Pet, 12.07.2024
0

Ministar bez portfelja Đorđe Milićević 9. jula je otvorio tradicionalnu manifestaciju „Carevčevi dani“, koja se u čast velikog srpskog muzičara Vlastimira Pavlovića Carevca, ove godine održava po 30 put u Velikom Gradištu.




Carevac je bio mnogo više od muzičara i dirigenta. Bio je veliki patriota i pokazao je ljubav prema svojoj otadžbini kao dobrovoljac u Prvom i u Drugom svetskom ratu.

Borio se za slobodu svog naroda, zbog čega je platio skupu cenu ropstva u logorima na Banjici i Dahau, rekao je ministar.

Kroz Carevčev predani rad, mnoge narodne melodije su sačuvane i ostale žive zahvaljujući njegovom vernom interpretiranju.

Njegove kompozicije, poput „Svilen konac” i „Nizamski rastanak”, postale su deo našeg kulturnog nasleđa i nezaboravne muzičke ostavštine.

Osnivanjem i vođenjem Narodnog orkestra Radio Beograda, Carevac je postavio temelje za vrednovanje narodne muzike i postao simbol izvorne interpretacije narodnog melosa.

Bogatom kulturno-umetničkom programu koji je u čast Carevca organizovao predsednik opštine Dragan Milić su prisustvovali građani Velikog Gradišta i gosti iz cele Srbije i dijaspore.

Vaši komentari
Ostavite komentar