'

Milošević izručen Hagu na Vidovdan 2001. godine

AKTUELNO
Autor: Hit2
Izvor: Hit radio
Pet, 28.06.2024
0

Na Vidovdan, 2001. godine Haškom tribunalu izručen je bivši predsednik Republike Srbije i Savezne Republike Jugoslavije Slobodan Milošević. Svake godine na Vidovdan članovi Gradskog odbora SPS prisećajući se svog lidera polažu vence na njegov grob u Nemanjinoj ulici u Požarevcu. Ove godine, to nije bilo izvodljivo zbog renoviranja porodične kuće Miloševića.


Predsednik GO SPS-a dr Srećko Bosić kazao je i podsetio da je Vidovdan poseban praznik za srpski narod, počevši od 1389. godine i boja na Kosovu, preko 1914. godine, pa sve do 2001. kada je na Vidovdan isporučen Haškom sudu nekadašnji predsednik Republike.

"Možda je u slučaju Miloševića, mala istorijska distanca za analizu kako, zašto i da li je bilo u redu isporučiti ga Hagu. Međutim, to se desilo, a mi se danas samo možemo sećati predsednika i tog tragičnog dana. Njegovo isporučenje tribunalu možda je kruna svih nesrećnih događaja krajem 20. veka koji su zadesili srpski narod. O Slobodanu Miloševiću građani imaju svoje mišljenje. Istorija će dati sud kada prođe određeno vreme i kada pojedina dokumenta budu ugledala svetlost dana. Tada će se pokazati ko je, kako je i zašto radio da se Milošević isporuči Haškom tribunalu. Jedna stvar ne može da se ospori, a to je da je bio veliki patriota i da nikada nije izdao svoj narod. Gradski odbor SPS-a u Požarevcu sa posebnim pijetetom čuva sećanje na Slobodana Miloševića, kazao je Bosić.

 

 

Vaši komentari
Ostavite komentar