'

Lokalni izbori u 89 gradova i opština, Požarevac i Kostolac glasaju

IZBORI 2024
Autor: Hit2
Izvor: Hit radio, tanjug, blic, kurir,rts
Ned, 2.06.2024
0

Danas se u Srbiji održavaju izbori na lokalnom nivou. Izbori su u 89 gradova i opština, Požarevac i Kostolac glasaju, glasa se od 7 do 20 sati.


 

 

20:00h - Birališta u Beogradu i još 88 gradova i opština, gde se glasalo na lokalnim izborima, zatvorena su u 20 sati.

Sledi prebrojavanje glasova. 

19:50h - Biračka mesta otvorena do 20 časova.

19:45h - Gradska izborna komisija je potvrdila da nije bilo nikakvih nepravilnosti na biračkim mestima u Požarevcu.

GIK na osnovu informacija biračkih odbora, potvrdila je da je do 19 sati, izlaznost bila 42%.

 

19:24h - U Beogradu je do 19 časova glasalo 42,2 odsto birača, u Novom Sadu 46,3, u Nišu 44,4.

(izvor: kurir.rs)


19:10h - Prema podacima GIK-a, u Beogradu je do 18 časova glasalo 37,71 odsto birača.

(izvor: RTS)


17:40h - CeSID/IPSOS: Prema procenama do 17 časova izlaznost u Beogradu 34,8 odsto, u Novom Sadu 38,5, u Nišu 36,9 odsto

Prema procenama Cesida i Ipsosa, do 17 časova na izbore u Beogradu izašlo je 34,8 odsto birača. Poređenja radi, na beogradske izbore u decembru do 17 časova izašlo je 45,1 odsto.

U Novom Sadu je, prema procenama, do 17 časova glasalo 38,5 odsto birača, dok je u decembru glasalo 45,3 odsto.

Kada je reč o Nišu, prema procenama, na birališta je izašlo 36,9 odsto birača. U decembru je do 17 časova glasalo 45,1 procenata upisanih birača.

(izvor: RTS)


16:56h - Do 16 sati na izbore za odbornike Skupštine grada Beograda izašlo je 31,2 odsto građana s pravom glasa (margina greške 0,3%). Poređenja radi, na beogradskim izborima u decembru do 16 časova izašlo je 41.4 odsto birača (margina greške 0.1%).

Redovna konferencija za medije Posmatračke misije Crte je u 18 časova.

(izvor: Press CRTA) 


15:50h - Pravila na glasačkim mestima

- Biračka mesta otvaraju se u sedam sati, a moraju biti zatvorena u 20 sati, s tim što će se svim biračima koji u tom momentu budu na biralištu omogućiti glasanje.

- Biračka mesta moraju neprekidno biti otvorena u tom periodu, svaki birač glasa lično i to samo jedanput na overenim glasačkim listićima, a glasanje je tajno.

- Kada dođe na glasanje, birač najpre saopštava svoje ime i predaje obaveštenje o glasanju, a ličnom kartom ili drugom ispravom dokazuje identitet.

- Birač ne može glasati bez podnošenja dokaza o identitetu, a pošto se utvrdi njegov identitet, potpisuje birački spisak i preuzima glasački listić.

- Svakom glasaču će pre glasanja specijalnim sprejom biti obeležen kažiprst desne ruke, kao znak da je već glasao, a ta oznaka na kažiprstu zadržaće se minimum 24 sata.

- Članovi biračkog odbora ne smeju ni na koji način uticati na odluku birača, a dužni su da paze da ga niko ne ometa prilikom glasanja i da u potpunosti bude obezbeđena tajnost glasanja.

- Birač može glasati samo za jednu izbornu listu, zaokruživanjem rednog broja ispred naziva liste za koju glasa, a potom presavija listić tako da se ne vidi kako je glasao i stavlja ga u glasačku kutiju, nakon čega napušta biračko mesto.



 

14:14h - CeSID/Ipsos: Procena izlaznosti do 14 u Beogradu 26,7, u Novom Sadu 30,3 i Nišu 27,4

Do 14 sati u Beogradu je glasalo 26,7 odsto birača, u Novom Sadu 30,3, a u Nišu 27,4 odsto, saopštili su CeSID/Ipsos prve procene izlaznosti.

U poređenju sa izlaznošću na izborima 2023. godine, izlaznost je u svim ovim gradovima manja. 

 (izvor: RTS)


13:56h - Informacijom kojom GIK raspolaže, do sada je sve u redu na svim biračkim mestima u Požarevcu i Kostolcu.

Na izborima za 68 odbornika Skupštine Grada Požarevca, glasa se na 73 biračka mesta, 61 u Požarevcu i 12 u Kostolcu.

Na izborima za Skupštinu Grada učestvuje 7 lista, a na izborima za skupštinu gradske opštine 6.


13:25h - U Beogradu je do 12 sati glasalo 17,54 odsto gradjana upisanih u jedinstveni birački spisak, saopštila je Gradska izborna komisija.

Do 12 sati izlaznost u Novom Sadu iznosila je 21,94 odsto.

Gradska izborna komisija Niša saopštila je da je izlaznost do 12 sati u tom gradu 17,76 odsto.

(izvor: RTS)

 

12:37h - Predsednik Gradskog odbora Socijalističke partije Srbije u Požarevcu, dr Srećko Bosić, i kandidat za odbornika sa liste “Aleksandar Vučić – Požarevac sutra”, glasao je u 11:10 časova na izbornom mestu u mesnoj zajednici Bulevar.


 


12: 35h -  Prema podacima IPSOS/CESID izlaznost na izborima do 11 sati u Beogradu je 14,4 odsto, u Nišu 13 odsto, a u Novom Sadu 18,1 odsto.

(izvor: kurir.rs)

12:30h - Nosilac izborne liste Vlaške stranke, Ljiljana Ugrinović glasala je na biračkom mestu 55 - Čačalica.




12:27h - Predsednik Skupštine Grada Požarevca, Mladen Ničić glasao je na izbornom mestu u školi Kralj Aleksandar I u 10:15 sati.


 


12:23h - Veroljub Arsić, narodni poslanik glasao je na izbornom mestu u Medicinskoj školi u Požarevcu.




12:19h - Nosilac liste grupe građana Iskorak dr Zvonko Blagojević, glasao je na biračkom mestu u MZ Braća Vujović u 9 sati.


 


12:15h - Do 10 sati na izbore za odbornike Skupštine grada Beograda izašlo je 9,9 odsto građana s pravom glasa (margina greške 0,2%). Poređenja radi, izlaznost na beogradskim izborima u decembru do 10 časova iznosila je 9,6 odsto, saopštila je Posmatračka misije Crta.

Pravo glasa u Beogradu ima 1.602.150 građana upisanih u birački spisak.

Sva biračka mesta u Beogradu su otvorena. Na četiri odsto biračkih mesta je bilo kašnjenja.

Na otvaranju četvrtine biračkih mesta (25 odsto) nisu bili prisutni svi članovi biračkog odbora. Takođe, prilikom otvaranja na tri odsto biračkih mesta nisu poštovane sve procedure koje se tiču organizacije glasanja: paravani nisu postavljeni tako da garantuju tajnost glasanja; nije urađena podela poslova među članovima biračkog odbora, niti je materijal raspoređen u skladu sa propisanim procedurama.

Na jedan odsto biračkih mesta vreće sa glasačkim materijalom nisu bile zatvorene sigurnosnom zatvornicom sa serijskim brojem, a na jedan odsto biračkih mesta glasačka kutija nije bila pokazana prvom biraču.

Na dva odsto biračkih mesta je primećeno da se vodi paralelna evidencija glasača. Na jedan odsto biračkih mesta su bile prisutne osobe koje nemaju ovlašćenja da budu tu. 

Posmatračka misija Crte podnela je do sada dve prijave policiji - jednu zbog sumnje na kupovinu glasova na Novom Beogradu, drugu zbog sumnje na cirkularno glasanje u Rakovici. 

Inače, Posmatračka misija Crte ima više od 1.000 posmatrača obučenih po najvišim međunarodnim standardima koji prate izborni dan. Posmatrači su prisutni na biračkim mestima od početka priprema za njihovo otvaranje u 6 časova ujutru, pa sve dok birački odbori javno ne objave rezultate glasanja, čime se obezbeđuje sveobuhvatan uvid u dešavanja na biračkim mestima. Mobilni timovi pratiće dešavanja ispred biračkih širom Beograda.

Crta izveštava o beogradskim izborima, na osnovu slučajnog i reprezentativnog uzorka od 450 biračkih mesta.

(izvor: Press CRTA)


12.05h - Narodna poslanica Ana Miljanić, glasala je jutros u 7.30 sati, na biračkom mestu u školi Dositej Obradović u Požarevcu.


 

 

9:00h - U Požarevcu sva birališta su otvorena na vreme, u 7 sati.

Kako za naš mediji kažu iz Gradske izborne komisije, sva biračka mesta u Požarevcu su otvorena na vreme.

Gradska izborna komisija za lokalne izbore u Požarevcu neće praviti preseke izlaznosti.




8:35h - Gradonačelnik Požarevca, Saša Pavlović glasao je na biračkom mestu broj 1,  u Domu kulture u Klenovniku.




8:17h - Miodrag Stepanović, predsednik Gradskog odbora SNS Požarevac, glasao je u 8 sati, na izbornom mestu br. 44, u Centru za kulturu Požarevac.



7:02h - Građani danas biraju odbornike u Beogradu i još 88 gradova i opština. 

Na izborima za Skupštinu Grada Požarevca građani će 2. juna birati između sedam proglašenih lista:

1. Aleksandar Vučić – Požarevac sutra

2. Vlaška stranka – Ljiljana Ugrinović

3. Grupa građana Iskorak

4. Mi – glas iz naroda Požarevac

5. Biram borbu

6. Jedina NADA za Požarevac – POKS

7. Moj Grad, Moje Selo – Moji Ljudi

 

Prema podacima objavljenim na sajtu Republičke izborne komisije u Kostolcu su roglašene sledeće izborne liste:

1. Koalicija: Aleksandar Vučić – Kostolac sutra

2. Grupa građana Iskorak – dr Zvonko Blagojević – Mita Gavrilov

3. Grupa građana ,,Kostolcu i našim selima pripada više“

4. Srbija centar – SRCE

5. Biram borbu Kostolac  (Narodni pokret Srbije, Narodna stranka, Novo lice Srbije)

6. Jedina nada za Kostolac –  Pokret obnove kraljevine Srbije (POKS)

 

7:00h - Lokalni izbori u Srbiji počeli su jutros u 7 sati, otvaranjem biračkih mesta. 

 

U Požarevcu pravo glasa imaju 68.273 birača, koji mogu da izađu na jedno od 61 biračkog mesta. Za Skupštinu Grada Požarevca bira se 68 odbornika.

Na teritoriji Gradske opštine Kostolac ima ukupno upisanih 11.227 birača sa pravom glasa, koji mogu da izađu na 12 biračkih mesta.

U Kostolcu, na svakom od 12 biračkih mesta biće postavljene po dve glasačke kutije.

Prva, za izbor odbornika Grada Požarevca i druga za izbor odbornika Gradske opštine Kostolac.

 

Gradovi u kojima su izbori

Pored Beograda, glasa se u još 15 gradova: Niš, Novi Sad, Subotica, Zrenjanin, Kikinda, Vršac, Pančevo, Sombor, Sremska Mitrovica, Valjevo, Požarevac, Jagodina, Užice i Čačak.

Kada je u pitanju Niš, osim gradske vlasti, biraju se i lokalne vlasti u pet opština: Medijana, Palilula, Crveni Krst, Pantelej i Niška Banja.

 Opštine koje izlaze na izbore

Na birališta će izaći i birači iz opština Bačka Topola, Mali Iđoš, Žitište, Nova Crnja, Novi Bečej, Ada, Kanjiža, Novi Kneževac, Senta, Čoka, Alibunar, Bela Crkva, Kovačica, Kovin, Opovo, Plandište, Apatin, Odžaci, Bač, Bačka Palanka, Bački Petrovac, Beočin, Bečej, Vrbas, Žabalj, Srbobran, Sremski Karlovci, Temerin, Titel, Inđija, Irig, Pećinci, Ruma, Stara Pazova, Šid, Svilajnac, Boljevac, Arilje, Nova Varoš, Sjenica, Čajetina, Gornji Milanovac, Ivanjica, Vrnjačka Banja, Raška, Tutin, Aleksinac, Svrljig, Bosilegrad, Bujanovac, Surdulica i Preševo. 

Vaši komentari
Ostavite komentar