'

Šta treba da se nađe na trpezi za Badnji dan i veče?

LOKALNE VESTI
Autor: Hit2
Izvor: Hit radio
Čet, 5.01.2023
0

Oni koji to nisu uradili juče ili ovih dana mogu i sada da se pripreme za Badnje veče. Na Badnji dan se posti, pa su posan pasulj ili posne sarme glavna jela za ručak i večeru. Može se kupiti sveža riba, ali i pržena, a najviše se traže fileti oslića, soma, losos, pastrmka. Obišli smo pijacu “Krug” u Požarevcu kako bi proverili cene voća, povrća i ribe.




Ove godine najmaštovitiji su bili prodavci badnjaka pa od suvih grana hrasta prave male aramžmane.

Može se kupiti grana, manja ili veća koja simbolituju blagostanje, zdavlje, sreću.


 


Tezge na pijacama su prepune suvog voća. Cene su pristupačne jer kako prodavci kažu,

“Za svakoga ima i svako može da kupi ono što je potrebno za Badnje veče”. 




Jelovnik za Badnje veče ponavlja se iz godine u godinu i gotovo nikada se ne menja.

Od jela na stolu, pored hleba i soli, treba da se nađe i riba pržena na ulju, presan kiseo kupus preliven uljem, posne sarmice, turšija, med i pasulj, obično prebranac.


 


Šaran je 699 dinara kilogram, som 999 dinara, smuđ 999 dinara, tostolobik 530 dinara, oslić od 450 do 600 dinara, zatim za kilogram skuše potrebno je 450 dinara, dok su riblji štapići i pljeskavice 450 dinara. 

Može se kupiti i pržena riba, a najviše se traže fileti oslića, soma, lososa.


 


Mnogi prodavci na pijacama su izneli i bundevu koja je jedna od poslastica na posnoj trpezi i parče košta 100 dinara. 

Kupuje se i sveže voće pa se jabuke mogu kupiti po ceni 80 do 100 dinara kilogram, banane do 150 dinara kilogram, mandarine 130 dinara kilogram…

Vaši komentari
Ostavite komentar