Ishrana je jedna od najzastupljenijih tema, kako u stručnim krugovima, tako i u svakodnevnim razgovorima. Šta kvalitetno skuvati, šta se ukusno pojelo, koje se namirnice dobro slažu, kako spremiti zimnicu i sačuvati namirnice za dugu zimu. Oktobar je mesec kada se poseban akcenat stavlja na temu ishrane, jer je ceo mesec posvećen ovoj temi što govori o značaju i visoko kotiranom mestu pravilne ishrane u Kalendaru javnog zdravlja. Obeležavanje Svetskog dana hrane, 16. oktobra Zavod za javno zdravlje Požarevac obeležava u OŠ “Kralj Aleksandar I” Požarevac.
ZZJZ Požarevac u saradnji sa svim domovima zdravlja, osnovnim školama i predškolskim ustanovama Braničevskog i Podunavskog okruga svake godine priprema obeležavanje Svetskog dana hrane, 16. oktobra kao značajnog datuma u Kalendaru javnog zdravlja i kampanje Oktobar - mesec pravilne ishrane.
U petak 14. oktobra, u OŠ “Kralj Aleksandar I” u Požarevcu biće obeležen Svetski dan hrane izložbom i predavanjem o zdravoj ishrani od strane dr supspecijaliste za pravilnu ishranu u ZZJZ dr Saše Dražilovića.
Tema ovogodišnjeg Svetskog dana hrane je „Unapređenje proizvodnje hrane = bolja ishrana = zdravija životna sredina = bolji kvalitet života: da ne ostavimo nikog iza sebe”.
Svake godine svet se suočava sa novim izazovima u oblasti proizvodnje hrane: tehnologija proizvodnje hrane se menja, a poseban izazov predstavljaju klimatske promene, kao i migracije stanovništva. Osnovni cilj obeležavanja Svetskog dana hrane je podizanje svesti i poziv na akciju celokupnog stanovništva na problem gladi u svetu sa jedne strane, ali i opterećenja društva bolestima nedovoljne i preobilne ishrane.