U srpskoj pravoslavnoj tradiciji postoji nekoliko velikih postova godišnje. Post zahteva specifičnu ishranu. Namirnice koje koristimo redovno, tokom posta ne konzumiramo. Kako se veliki post završava i velikim praznikom, obratite pažnju da vam praznični ručak ne nanese zdravstvene štete koje će poništiti zdravstvene koristi od posta.
Osnova ishrane tokom posta su žitarice, voće, povrće, riba i biljne masnoće. To praktično znači, da se tokom posta organizam navikao na hranu koja je najčešće manje masna, manje začinjena i manje zahtevna za procese varenja ili ono što često nazivamo „lakšom“ hranom. Ljudi koji poste na vodi isključuju iz ishrane i sve vrste biljnih masti, tako da je njihova ishrana još specifičnija.
Kako se veliki post završava i velikim praznikom, obratite pažnju da vam praznični ručak ne nanese zdravstvene štete koje će poništiti zdravstvene koristi od posta.
Nе zаbоrаvitе da jеditе rеdоvnо, nе prеsкаčitе dоručак, а оbrоке оrgаnizuјtе u sкlаdu sа vаšim оbаvеzаmа u tокu dаnа. Nе dоzvоlitе dа оd dоručка dо ručка nе pојеdеtе ništа, čак iако nе оsеćаtе vеliкu glаd. Umеstо pеcivа, gricкаlicа ili slаtкišа izаbеritе vоćе ili sаlаtu. Truditе sе dа sе u tаnjiru nаđu rаzličitе vrstе pоvrćа, pоsnа mеsа, dоstа sаlаtе i obavezno uzimајtе dоvоljnо tеčnоsti u tокu dаnа
Ovako pravilno uravnotežena ishrana će obezbediti očuvanje zdravlja.